Inschrijving van start – 48 Hour Film Project

Het 48 Hour Film Project is een onweerstaanbare uitdaging gebleken voor zowel beginnende als professionele filmmakers. Het van oorsprong Amerikaanse project heeft zich in tien jaar tijd dan ook over de hele wereld verspreid en in 2010 strijkt het 48 Hour Film Project voor de tweede keer neer in Breda.
 
The 48 Hour Film Project – Inschrijving van start
Regisseurs, scriptschrijvers, acteurs, cameramensen, lichtmensen, producenten en andere enthousiaste filmmakers worden opgeroepen om zich te verenigen in teams en zich op te geven via http://www.48hourfilm.com/breda. Haalden in 2009 nog 16 filmploegen de eindstreep binnen 48 uur; in 2010 kunnen 24 teams zich inschrijven en deze uitdaging aangaan!
 
Op vrijdagavond 19 maart klinkt het startschot en begint de klok te tikken. Om de spanning nog wat op te voeren, krijgen de teams een aantal verplichte elementen mee, zoals een regel tekst, een voorwerp en een genre, die zij op creatieve wijze in hun film moeten verwerken. Zondagavond 21 maart moeten alle teams op tijd de finish halen en hun productie inleveren. De week daarna beleven alle films hun officiële première tijdens het filmfestival in bioscoop MustSee Breda, waarna de beste film wordt gekozen die doorgaat naar de internationale finale in de Verenigde Staten. Niet op tijd betekent ook geen kans op winst.

Jury
Een vakjury bestaande uit Nederlandse filmprofessionals bepaalt de winnaar van het 48 Hour Film Project. Tevens zal een publieksprijs uitgereikt worden. De vakjury bestaat onder andere uit topactrice Monic Hendrickx en toonaangevend regisseur Mark de Cloe.

Monic Hendrickx
Topactrice Monic Hendrickx kreeg grote bekendheid met indrukkwekende rollen in De Poolse Bruid (1998), Nynke (2001) en Het Zuiden (2004) waar ze in totaal drie Gouden Kalveren mee won, waarvan twee voor beste actrice. In 2002 werd de film Zus & Zo waar Hendrickx de hoofdrol in speelde, genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige Film. 
 
Mark de Cloe
Toonaangevend regisseur Mark de Cloe studeerde onder meer aan de Rietveld Academie en aan het Maurits Binger Instituut in Amsterdam. Hij werd mede bekend door zijn eindexamen films Lucky Strike (1992) en Ralentir (1992) waarmee hij de Grolsch filmprijs 1992 won. Ook won hij met zijn film Gitanes (1997) de NPS prijs voor Beste Korte Film. Deze film werd het jaar daarop nogmaals bekroond op het International Filmfestival Avanca. In 2002 maakte De Cloe voor de NPS de Boy Meets Girl Stories een serie over verliefdheid. Voor één deel uit de serie Alleen kreeg hij in 2004 voor de tweede keer in zijn carrière een NPS prijs voor Beste Korte Film. Een vervolg op deze reeks is nu in productie.

Meer informatie: www.48hourfilm.com/breda