FilmbankTV januari

Schuil in de modder
Femke Hoyng | 2006 | 3 min. 20 sec. | video
‘Schuil in de modder’ is een lied, waarvan de teksten bijeen zijn geraapt, geleend van gedichten uit honderd jaar poëzie. Verhalen worden verteld en de woorden mag je vergeten. Maar waar verschuil je jezelf, wanneer je leven je te bekend voorkomt, de herhaling te vaak? De tijden veranderen, maar wij niet.

Femke Hoyng is in 1989 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam bij Audio Visuele- en Theatervormgeving. Sindsdien is zij animator en regisseur van diverse vrije (animatie)films en TV-series voor VPRO en KRO. Hoyng combineert live-action video en animatie of van diverse animatietechnieken door elkaar. Zij maakt gebruik van vrijwel alle animatietechnieken (computer, cameraless, klei, table-top, cut-out en tekenanimatie). www.animatieworkshops.nl/femkehoyng.html

Achmed at the Farm
Patrick Gofre | 2005 | 2 min. 40 sec. | video
Bij het hek van een boerderij staat een groep kinderen eten te geven aan twee geiten. Achmed komt eraan en besluit ook wat gras aan de beesten te geven, maar het lukt hem niet erbij te komen. Gefrustreerd springt hij over het hek en belandt tussen de geiten. Nogmaals probeert hij ze te voeren. Onderdeel van de serie "Les Grandes Aventures d’Achmed".

Patrick Gofre (1959, Frankrijk) studeerde aan de Minerva Academie voor Beeldende Kunst in Groningen en werkt sinds 1989 als beeldend kunstenaar en filmmaker. Zijn werk wordt vertoond in musea, galeries en op filmfestivals in binnen- en buitenland. www.patrickgofre.org

Nature Trail
Karel Doing | 1993 | 3 min. | 16mm
Bewerkte landschapsbeelden verschuiven in een ritmisch patroon over het scherm begeleid door minimalistische vioolmuziek van de Deense componist Martin Hall.

Karel Doing (1965, Canberra, Australië) maakt filmgedichten in verschillende vorm; persoonlijke documentaires, visuele muziek, sprookjes en expanded cinema projecten. Hij woont en werkt in Rotterdam (Nederland). Zijn werk wordt vertoond in een variabele context; film festivals, musea, theater en hedendaagse kunstinstellingen. Doing is ook werkzaam als producer and curator. www.doingfilm.nl

Uit/Zicht
Paul van den Wildenberg & Jan Ketelaars | 2002 | 18 min. | video
Een grijze hemel hangt over donkere gebieden. Aan de horizon een zwarte dijk, erachter een grijze zee. In deze kleurloze afzondering leeft een man in een caravan. Hij is van buitenlandse afkomst en alleen. Hij doodt de tijd, luisterend naar de regen, en schrijft een brief aan iemand in de buitenwereld. Een gevoelig beeld van een ontwortelde mens.

Jan Ketelaars (1951) studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag. Hij werkt als onafhankelijke filmmaker en als editor en producent voor documentaires, korte films en een aantal fictiefilms. Paul van den Wildenberg (1952) studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Hij werkt als onafhankelijk filmmaker. Samen maken zij films met een beeldende, fotografische inslag met als terugkerend thema de mens in relatie tot zijn omgeving. Ook zijn beide als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Broken Horizon
Simone Hooymans | 2008 | 4 min. 44 sec. | video
In een raadselachtig landschap wordt het idee van maakbaarheid ingehaald door de loop der veranderingen. Gemaakt in opdracht van Stichting Dziga.

Simone Hooymans (1974) studeerde autonome kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en de tweede fase opleiding van de St. Joost in Breda. Hooymans maakt korte films, installaties en inkt- en houtskooltekeningen. www.simonehooymans.com

Old Snow
Fred Pelon | 2002 | 4 min. 30 sec. | 8mm to video
Fabelachtig beschadigde vakantiefilm uit 1939.

Fred Pelon (1961) is werkzaam in Filmatelier Eyediom te Amsterdam en filmt op Super8-film en video. Ook werkt hij met found footage film, recycle- en telecine-technieken.
www.fredpelon.nl

Dithyramb
Ulrike van der Lee | 2006 | 6 min. | video
Beeldgedicht over de vrijheid van een individu en een ode aan de god Diodysus.

Ulrike van der Lee (1977) studeerde autonome beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk bestaat uit schilderijen en korte films.

– –
FilmbankTV
Elke maand presenteert filmbankTV een nieuw compilatieprogramma. FilmbankTV vertoont films die uniek zijn in hun onconventionele onderwerpskeuze, aanpak en vorm. De films zijn zo mooi, verwarrend, hard of absurd dat ze moeilijk te vergeten zijn. Het formaat en de lengte zijn onbelangrijk. Kwaliteit is het enige selectiecriterium. De programma’s duren een uur en blijven 2 maanden online. FilmbankTV legt de nadruk op beeld en geluid: geen advertenties, geen logo’s en de hoogst mogelijke resolutie. U heeft een kabel of een ADSL verbinding en Quicktime 7 nodig om van de films te kunnen genieten.