Nederlandse tijger bekend en Nederlandse films in première op IFFR 2010

De Nederlandse tijgerkandidaat C’est déja l’été vertelt het verhaal van een gezin dat in de Waalse industriestad Seraing overleeft. Het gezin bestaat uit Jean (45, Patrick Descamps), zijn zoon Eric (14, Benjamin Willem) en zijn dochter (18, Julie Anson). Jean is ontslagen uit de staalfabriek van Cockerill maar houdt dit uit schaamte verborgen voor zijn twee kinderen. Marie heeft een baby, de vader van het kind zit in de gevangenis. Eric zou eigenlijk naar school moeten gaan maar brengt zijn tijd door met zijn vriendinnetje, met brommertjes, kattenkwaad en neppistolen.

Ook in de Tiger Awards Competitie voor Korte Films is nieuw Nederlands werk te zien. In Hoe vertel ik het mijn ouders #1 legt kunstenaar Arno Coenen aan zijn vader uit waarover zijn kunst gaat. Tekenaar/filmer Erik van Lieshout tracht in zijn radicaal onaangepaste Sex is Sentimental de Liefde en zijn liefde voor Kunst naast elkaar te leggen. Anna Abrahams’ Desert 79°, het tweede deel uit een drieluik over de betekenis van het Europese landschap, gaat over poolreizigersverslagen.

Buiten competitie presenteert het IFFR premières van de Nederlandse speelfilms Win/Win van Jaap van Heusden (met onder meer Oscar Van Rompay, Halina Reijn en Hans Kesting), Shocking Blue van Marc de Cloe (met onder meer Ruben van Weelden, Jim van der Panne en Lisa Smit), Hunting & zn. van Jaap Burger (met onder meer Dragan Bakema en Maria Kraakman), Vlees van Victor Nieuwenhuijs & Maartje Seyferth (met onder meer Nellie Benner en Titus Muizelaar. In het festivalprogramma zijn verder de documentaires Mijn Enschede van Astrid Bussink over de vuurwerkramp, Het hemelse leven op aarde van Jesse de Jong, het intieme familieportret Separations van Andréa Seligmann Silva &  Mieke Bal.