Nieuwe toezeggingen van het Filmfonds

De volgende animatiefilms zijn geselecteerd:

Pik krijgt 50.000 euro realiseringssubsidie.
Regie en scenario: Erik van Schaaik
Producent: The Drawing Room
Logline: De vogel pikt en de os pikt het niet. Maar zonder het gepik wordt zijn leven helemaal ondraaglijk.

In a Forest krijgt 50.000 euro realiseringssubsidie.
Regie en scenario: Fons Schiedon
Producent: Submarine
Logline: Met het visuele lexicon van de thriller introduceert deze film een spannende achtervolging door een donker bos die eindigt op een filmset: gaandeweg worden de verwachtingspatronen van het publiek uitgedaagd.

In other Words krijgt 45.603 euro realiseringssubsidie.
Regie en scenario: Joost Bakker
Producent: Stark Film
Logline: Op een groot plein lijkt een opwaaiende krant een vlak daarvoor nog opgegeven relatie tussen een man en een vrouw te herstellen.

Dirkjan heerst ! krijgt 50.000 euro realiseringssubsidie.
Regie: Remco Polman, Scenario: Mark Retera
Producent: Mooves
Logline: Logline: Dirkjan wordt niets minder dan wereldleider, wat gaat hij doen? En vooral, hoe komt dat zo?

De films van maximaal twee minuten worden in digitale projectie vertoond, in het voorprogramma van de speelfilmreleases. De commissie bestond uit leden van de animatiecommissie Johan Verzyck en René Bosma, en director programming van Pathé Daniella Koot. Opvallend was het grote aantal nieuwkomers onder de inzendingen. Met deze serie ultrakorte animatiefilms willen het Filmfonds en Pathé een groter publiek voor de Nederlandse animatiefilm bereiken.

De speelfilm Het Geheim krijgt 300.000 euro realiseringssubsidie van Ate de Jong, de commercieel intendant.
Regie: Joram Lürssen
Scenario: Frank Ketelaar
Producent: IDTV Film
Logline: Een achtjarig jongetje leert goochelen en is gefascineerd door de grote verdwijntruc. Als zijn vriendinnetje echter in rook opgegaan lijkt te zijn, moet hij erachter zien te komen wat echt is en wat illusie

De periode van twee jaar van de huidige intendanten, Jan Eilander en Ate de Jong, wordt eind 2009 afgerond. Door hen geselecteerde projecten zullen ze blijven ondersteunen en begeleiden tot 2011. Het is de bedoeling dat zij het resterende budget het komend jaar toekennen. De nieuwe intendant voor animatiefilm, Willem Thijssen, is al afgelopen september van start gegaan.