Verslag benoeming NBF ereleden op 28 september 2009 tijdens het Nederlands Film Festival

Amsterdam, 29 september 2009 – Verslag benoeming Willeke van Ammelrooy en Ot Louw tot NBF-ereleden

Actrice en filmmaakster Willeke van Ammelrooy en filmeditor Ot Louw hebben gisteravond hun erelidmaatschap van de Nederlandse Beroepsvereniging Film- en Televisiemakers (NBF) geaccepteerd. Het erelidmaatschap wordt toegekend aan personen die van grote betekenis zijn geweest voor de Nederlandse film- en televisiewereld. Het was voor het eerst sinds 1997 dat er ereleden werd benoemd. Andere ereleden zijn onder andere Paul Verhoeven, George Sluizer en Louis van Gasteren.

Willeke van Ammelrooy won twee keer een Gouden Kalf, voor haar rollen in Antonia en Lijmen/Het been. Verder regisseerde zij films en theaterstukken. Van Ammelrooy zag de benoeming niet aankomen: ‘Toen de NBF me belde, dacht ik: “Ik heb te lang geen film geregisseerd, dus ik mag geen lid meer zijn.” Toen werd ik erelid.’ Ze accepteerde het erelidmaatschap graag.

Ot Louw monteerde veel films, waaronder Kruimeltje en Ik ook van jou. Ook werkte hij mee aan televisieproducties, waaronder Van Kooten en De Bie. Hij won in 1992 een Gouden Kalf voor zijn montagewerk. Ook Louw accepteerde graag de benoeming, hoewel zijn lidmaatschap van de NBF niet zonder conflicten verliep. “Vandaag zou ik precies veertig jaar lid zijn, als ik niet gedurende korte tijd mijn lidmaatschap had opgezegd. Ik weet al niet meer waarom, maar ik had woorden met het bestuur.

De NBF bestaat sinds 1952 en is de oudste belangenvereniging van film- en televisiemakers in Nederland. Ze heeft bijna 450 leden. Voorzitter Hans Bosscher legde uit waarom er al sinds 1997 geen ereleden meer waren benoemd: “De vereniging kwam in woelig vaarwater. Mensen richtten hun eigen verenigingen op en daardoor liep ons ledental terug. Dat het ledenaantal nu weer groeit, is vooral te danken aan het vorige bestuur onder leiding van Annegriet Wietsma. Zij heeft flink wat puin geruimd. Daarom is het nu tijd om de traditie van ereleden in ere te herstellen.”

Door: Alies Uilen