What the 4K!-animatiefilms in extreem hoge kwaliteit en symposium – vrijdag 6 nov HAFF Utrecht

Op dit moment vinden ontwikkelingen plaats die de filmwereld in rap tempo zullen veranderen. Analoog wordt vervangen door digitaal; celluloid is op zijn retour. Naast het bekende HD is een nieuw formaat in opkomst: 4K, ofwel 4096 x 2160 pixels. De beeldkwaliteit is verbluffend, net zoals het geluid. De reacties van de makers en het publiek zijn doorgaans enthousiast.
 
Exploitanten en producenten zijn echter vaak sceptisch. Het produceren, bewerken van 4K films is technisch moeilijk en arbeidsintensief en daarmee voorbehouden aan een paar voorlopers. De apparatuur en infrastructuur zijn nog kostbaar, zeldzaam en complex. In één filmsector echter is de productie eenvoudig, en dat is de animatie sector. En daarom loopt men daarin voorop, want in 2D of 3D, 4K is haalbaar. Een digitale fotocamera met 12 megapixels is voldoende en creatie of verwerking in de computer is reeds mogelijk zonder extreme investeringen. Het resultaat is haarscherp en het creatieve potentieel is nog grotendeels onontgonnen.
 
Tijdens het Holland Animation Film Festival wordt voor het eerst een volledig filmblok van 70 minuten gevuld met nieuw 4K animatiemateriaal. Daarnaast gaan makers, exploitanten en andere betrokkenen met elkaar in gesprek over de (on)mogelijkheden van productie, projectie en vertoning in extreem hoge kwaliteit. Daarin komen de verschillende perspectieven aan bod.
 
Sprekers zijn de filmmakers Robin Noorda, Bethany de Forest en Maarten Isaäk de Heer.
Daarnaast zijn er panels met Peter Isaak (Utopolis), Harry Schreurs (NFTA), Ron Sterk (NVB), Henne Verhoef (Cinemanet), Willem Thijssen (Filmfonds), Dominique van Ratingen (MEDIA Desk Nederland), Jan Karel Lameer (cineast) en onder voorbehoud Frank de Neeve (Cineserver).
 
Het programma
Vrijdag 6 november, Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht
12:30 eerste blok, ‘What the 4K!: Films’
14:30 symposium ‘What the 4K!’ met aansluitend;
16:30 tweede blok ‘What the 4K!: Films’
17:30 borrel
18:45 derde blok ‘What the 4K!: Films’
 
Een toegangskaartje voor een programmablok kost € 8,00
Een toegangskaartje voor het symposium (inclusief het aansluitende filmblok) kost
€ 15,00.

‘What the 4K!: Films’ bestaat uit de volgende 4K films:
Leader Holland Animation Film Festival 2009, van Motomichi Nakamura – 38”
Red Thread 4K Workshop van Robin Noorda & Bethany de Forest – 3’
Red-end and the Seemingly Symbiotic Society, Robin Noorda & Bethany de Forest – 15’
Chase (teaser), Adriaan Lokman – 1’30”
Handelingen, Maarten Isaäk de Heer – 12’
Hemels Licht, Jan Karel Lameer – 5’
Not a Test, Jan Karel Lameer – 2’
#37, Joost Rekveld – 30’

Het symposium wordt mogelijk gemaakt door Holland Animation Film Festival, SURFnet, Universiteit van Amsterdam, SARA, Hulskamp, Rocketta Film en Waag Society; evenals Robin Noorda, Bethany de Forest en Maarten Isaäk de Heer.