Peter Greenaway op het Leids Film Festival

Hierin bespreekt hij zijn eigen werk en geeft zijn visie op de film, de schilderkunst en de manieren waarop deze twee disciplines in elkaar kunnen overlopen. Greenaway staat bekend om zijn unieke, surrealistische visuele stijl van filmen en zijn provocaties  op het gebied van cinema en kunst. Het Leids Film Festival duurt van 27 oktober tot en met 1 november. 

De avant-gardistische Peter Greenaway, één van de meest vernieuwende en controversiële filmregisseurs van deze tijd, is naast filmmaker ook schrijver, kunstschilder en samensteller van tentoonstellingen. Greenaway heeft een zeer uitgesproken mening over cinema en kunst. Eerder noemde hij de cinema dood en collega’s, waaronder Scorsese, ouderwets en weinig vernieuwend.

Kenmerkend voor Greenaway’s werk is zijn voorliefde voor vreemde kleuren, symmetrie, kleine beeldgrapjes, gezichtsbedrog, woordspelingen, discontinuïteit en 17e eeuwse kostuums en decors. Iedere film is een experiment op het gebied van vorm en stijl. Zijn films zitten bomvol verwijzingen naar schilderkunst, literatuur, toneel, geschiedenis en -vooral- naar wiskunde en getallen. Greenaway staat bekend om een unieke en surrealistische visuele stijl die de grenzen van de cinema voortdurend opzoekt en gebruik maakt van nieuwe filmtechnieken boven de traditionele filmtechnische middelen. Zijn bekendste werk is The Cook, the Thief, his Wife and her Lover uit 1987. Greenaway’s laatste film heet Nightwatching en gaat over de kunst, de liefde, de dood en een mysterie. Het programma Art & Cinema wordt gepresenteerd in samenwerking met de Universiteit Leiden. 

Het volledige programma is te vinden op www.leidsfilmfestival.nl