FilmbankTV oktober

Met films van Esther Rots, Nora Martirosyan, Sander Blom, Jérôme Schlomoff en Manon Bovenkerk:

Over het met geweren in de lucht vuren
Sander Blom | 2002 | 8 min. | 35mm
Korte film waarin de samenhang tussen een diëet van granen en noten, de mate van wijdbeensheid, meisjes met strikjes en predestinatie wordt onderzocht. Tevens met schietende Georgische mannen en een schele paardekop.

Courant d’Air
Nora Martirosyan | 2003 | 18 min. | Super8 naar video
De ruimte schijnt constant in beweging te zijn wegens een sterke tocht, die door de wijd open vensters naar binnen waait. Het huis wordt bewoond door jonge kinderen – een gelukkige jeugd in een warm, zonnig land. Werkelijke herinneringen worden afgewisseld met bedenksels. Net zoals tijdens de kinderjaren de dingen niet worden gezegd maar worden gevoeld – onuitgesproken bezorgdheid, ongegronde vrolijkheid en het spannende verschil tussen ‘goed’ en ‘kwaad’.

Ocnophilia
Manon Bovenkerk | 2006 | 5 min. 30 sec. | video
Twee vrouwen, van wie één reeds het aardse voor het eeuwige lijkt te hebben verruild, spelen een spel van aantrekken en afstoten in claustrofobische gangen en kamers. Buiten is het desolaat, met kille modernistische architectuur. Binnen leidt de wanhopige behoefte aan contact tot lichamelijke obsessie, vreemde infecties en kroep-achtige tumoren. Dit associatieve horrorverhaal is volledig opgebouwd uit precieze en geraffineerde houtskooltekeningen; beweging wordt gesuggereerd door minimale camerabewegingen en de beklemmende soundtrack. ‘Ocnophilia’ betekent een extreme gehechtheid aan bepaalde objecten en personen; onder dezelfde titel is gelijktijdig met de film een boek uitgebracht, waarin dezelfde tekeningen een beeldverhaal vormen.

Speel met me
Esther Rots | 2002 | 12 min. | 35mm
In een zomers Hollands landschap laat een jonge vrouw zich door een bootje door het water slepen. Zij liefkoost slaperig het water en valt ten prooi aan de absurde logica van haar dagdromen. Geselecteerd voor de kortefilmcompetitie in Cannes.

new york zéro zéro
Jérôme Schlomoff | 2006 | 21 min. | 35mm
new york zéro zéro werd opgenomen tijdens een sneeuwstorm in New York en toont de stad als een verwoeste wereld. De maker filmde met zijn zelfgebouwde 35mm pinhole camera en portretteert New York als een gebroken en verlaten. Tegelijkertijd zou het elke stad kunnen zijn. De film is opgebouwd rondom een reeks kruisingen van verlaten ruimten en een gesprek met Jerzy W. Sulek, een dakloze architect die in zijn geparkeerd bestelwagen moet slapen terwijl hij wacht op een mogelijke bouwvergunning.

FilmbankTV
Elke maand presenteert filmbankTV een nieuw compilatieprogramma. FilmbankTV vertoont films die uniek zijn in hun onconventionele onderwerpskeuze, aanpak en vorm. De films zijn zo mooi, verwarrend, hard of absurd dat ze moeilijk te vergeten zijn. Het formaat en de lengte zijn onbelangrijk. Kwaliteit is het enige selectiecriterium. De programma’s duren een uur en blijven 2 maanden online. FilmbankTV legt de nadruk op beeld en geluid: geen advertenties, geen logo’s en de hoogst mogelijke resolutie. U heeft een kabel of een ADSL verbinding en Quicktime 7 nodig om van de films te kunnen genieten. www.filmbanktv.nl

De Filmbank
Vondelpark 3
1071 AA Amsterdam
020 6125184
www.filmbank.nl