Documentaire ‘Opstand in Sobibor’ 11 oktober 14.00 uur in Verzetsmuseum

Sobibor, een uiterst geheim Nazi vernietigingskamp in Polen. Tussen 1942 en eind 1943 werden hier een kwart miljoen Europese Joden vermoord, waarvan een derde uit Nederland kwam. De documentaire ‘Opstand in Sobibor’ beschrijft het vermetele plan van een groep net aangekomen Russische krijgsgevangenen om samen met enkele al aanwezige gevangenen een opstand voor te bereiden. Binnen enkele weken volgde de succesvolle massale ontsnapping uit het zwaar bewaakte kamp Sobibor.

Na vier jaar voorbereidingstijd, filmden regisseurs Lily van den Bergh en Pavel Kogan met een Russische crew – op 4 continenten in zes talen – vier overlevenden van de opstand en de Nederlander Jules Schelvis, die Sobibor en vele andere kampen overleefde. Wij zien de hoofdpersonen in hun dagelijks leven in Rostov a/d Don (toenmalige USSR), Goiania (Brazilië), New York en Sydney. Als jonge man of vrouw toonden ze toen het nodig was heldenmoed. Nu na zovele jaren komen op onverwachte momenten de herinneringen aan de oppervlakte. De meest geslaagde, minst bekende opstand in een dodenkamp uit de Tweede Wereld Oorlog ontkracht de mythe dat de Joden zich als ”lammeren naar de slachtbank” lieten voeren.

Een film over het behoud van de menselijke waardigheid.

V e r z e t s m u s e u m A m s t e r d a m
11 october ’09 – om 14:00 uur
OPSTAND IN SOBIBOR
een 35 mm documentaire van Lily van den Bergh en Pavel Kogan
Open Studio Producties i.s.m. Leningradskaija Studia Documentalnich Filmov
Reserveren (gratis voor museumbezoekers): 020 620 25 35 – info@verzetsmuseum.org