Bekendmaking nominaties Filmprijs van de Stad Utrecht 2009

De jury bestaat uit Sonja de Leeuw, professor Film en Televisie aan de Universiteit van Utrecht, en de filmmakers Mahmoud Al Massad en André van Duren. Zij werden door het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Utrecht benoemd als leden van de onafhankelijke jury 2009.

In totaal dongen 21 producties mee in de Debuut Competitie 2009: 8 korte documentaires en 1 lange documentaire, 8 korte films, 3 televisiefilms en 1 lange speelfilm. Op de Openingsavond van het Nederlands Film Festival op 23 september 2009 reikt de Burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, de Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan de winnaar. Deze prijs bestaat uit een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van 5.000 euro.

Nominatierapport van de Jury voor de Filmprijs van de Stad Utrecht
De jury van de Filmprijs heeft met veel plezier twee dagen naar de films in de Debuut Competitie gekeken. Zij vond het niveau hoog: spannende en eigenzinnige fictie, interessante en ontroerende documentaires. De jury vond het lastig om slechts drie kandidaten te nomineren bij zo veel goede producties.

Genomineerd zijn (in alfabetische volgorde):

Klaas Bense voor DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
De jury zag een sterke en zorgvuldige schets van de teloorgang van een generatie. De maker portretteert deze ‘losers’ met veel compassie en gevoel voor menselijke waardigheid. De productie werkt goed toe naar een climax. De interviews zijn mooi in beeld gebracht en creatief verrassend.

Bas Berkhout voor ROOS REBERGEN – “WEET IK NIET ZO GOED”

De jury was geroerd door dit portret van zangeres Roos Rebergen. De afbraak van haar ouderlijke boerderij wordt een metafoor voor het volwassen worden, het afscheid nemen van de kinderjaren. De filmische benadering sluit naadloos aan op de thematiek. Op subtiele wijze worden haar videoclips mede gebruikt om het verhaal te vertellen.

Michiel ten Horn voor One Night Stand IV – ALEX IN AMSTERDAM
De regisseur heeft volgens de jury alle elementen van het filmen in de hand. Hij filmt met vaste hand, heeft zijn acteurs goed gecast en geregisseerd. Zo creëert hij een aandoenlijk modern sprookje, soms karikaturaal, soms surrealistisch, soms ‘over the top’, maar altijd geloofwaardig. En zoals het bij sprookjes hoort: ze leefden nog lang en gelukkig…