Holland Film schort Oscarinzending op

Dinsdag maakte Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, bekend dat het The Silent Army (de internationale bewerking van de film Wit Licht) bij het Oscarcomité aanmeldt als Nederlandse inzending in de categorie beste niet-Engelstalige film. Enkele filmproducenten, waaronder Fu Works, NL Film en Isabella Films, lieten woensdag weten twijfels te hebben bij de keuze voor die film.

Het advocatenkantoor dat optreedt namens Holland Film liet donderdag de klagers weten dat de directe advocaat van Holland Film tot maandag afwezig is. ‘Conform uw verzoek zeg ik u hierbij namens Holland Film toe dat The Silent Army niet officieel zal worden aangemeld, zolang Holland Film niet inhoudelijk gereageerd heeft op uw sommatie.’ De betreffende advocaat zal volgens zijn kantoorgenoot maandag inhoudelijk op de kwestie reageren.

Claudia Landsberger, directeur van Holland Film, liet donderdag weten dat er ‘zorgvuldig’ naar de kwestie wordt gekeken. ‘Wij gaan ervan uit dat we alles netjes hebben gedaan en dat het dus allemaal wel goedkomt.’

De producenten van onder meer Bride Flight, De Storm en Oorlogswinter vragen zich af of de film van Jean van de Velde, met zanger Marco Borsato in de hoofdrol, wel aan de voorwaarden voldoet om ingezonden te worden voor de prestigieuze Amerikaanse filmprijs. Ook zetten zij vraagtekens bij de manier waarop de selectie tot stand is gekomen.

Bron: ANP