Nederlandse Oscarinzending speelfilm THE SILENT ARMY

In mei van dit jaar werd THE SILENT ARMY geselecteerd voor de 62ste editie van het filmfestival in Cannes, waar de film vertoond werd in het programma ‘Un Certain Regard’.

Als reactie op deze selectie zei Jean van de Velde: ‘Je grootste droom als filmmaker is een mooie film maken. Daarna droom je over Oscars en Cannes. Dat een film die qua thema voor mij zo belangrijk en zo intens was om te maken zo’n vervolg krijgt, is geweldig. We hebben nu het grootst mogelijke platform om dit verhaal over kindsoldaten onder de aandacht te brengen.’

‘Tijdens mijn reizen voor War Child heb ik vele ex-kindsoldaten ontmoet. Ik heb deze kinderen beloofd ze een stem te geven, hun verhaal te vertellen waar en wanneer ik maar kan. Dat we nu met de speelfilm THE SILENT ARMY de Nederlandse afvaardiging voor de Oscars zijn geworden en hen daarmee een internationaal podium kunnen geven, is iets waar ik buitengewoon trots op ben!’, aldus Marco Borsato.

THE SILENT ARMY is geproduceerd door Chris Brouwer, Richard Claus en Paul Brinks voor The Entertainment Group Films en werd in december 2008 door Independent Films in Nederland in de bioscoop uitgebracht onder de naam WIT LICHT. De hoofdrollen worden gespeeld door Marco Borsato, Abby Mukiibi Nkaaga, Thekla Reuten en Andrew Kintu. De speelfilm WIT LICHT trok ruim 295.000 bezoekers. 

THE SILENT ARMY is gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de programma’s van War Child en speelt zich af in de wereld van kindsoldaten in Afrika. Op een nacht wordt de jonge Abu samen met een tiental andere kinderen uit zijn dorp door rebellen ontvoerd. Thomas de zoon van de Nederlandse kok Eduard, die in Afrika een restaurant runt, is ontroostbaar wanneer hij merkt dat zijn beste vriendje is verdwenen. Eduard besluit uit te zoeken wat er met Abu is gebeurd en ontdekt langzaam de gruwelijke werkelijkheid van het leven van kindsoldaten.

De selectiecommissie speelfilm 2009 bestond uit afgevaardigden van Binger Filmlab; DDG – Dutch Directors Guild; KNF – Kring van Nederlandse Filmjournalisten; MIMM Muziekinstituut Multimedia; NBF – Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers; NSC – Netherlands Society of Cinematographers; NVB – Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten; NVF – Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders; NVS – Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten; NFTVM – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers;  Netwerk scenarioschrijvers en Holland Film.

Op 2 februari 2010 worden de nominaties voor de Best Foreign Language Film Award bekend gemaakt. De Oscars worden uitgereikt op 7 maart 2010.
The Academy of Motion Picture Arts & Sciences
www.oscars.org