Movies that Matter maandelijkse film- en debatprogramma breidt uit naar 10 steden

Nieuwe deelnemers dit seizoen zijn de theaters De Lieve Vrouw in Amersfoort, Cinema Concordia in Enschede en ’t Beest in Goes. Net als voorgaande jaren doen ook Kriterion in Amsterdam, Focus in Arnhem, Filmhuis Den Haag, Vera Zienema in Groningen, Lumière in Maastricht en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht mee.

Het Movies that Matter programma start in oktober met AN INDEPENDENT MIND. Deze documentaire behandelt een van de meest controversiële mensenrechten: vrijheid van meningsuiting. Meevoelen met een gevluchte reggae-zanger of een gevangen gezette Algerijnse cartoonist is niet moeilijk. Maar hoe zit het met de Holocaust-ontkenner David Irving? Regisseur Rex Bloomstein zal bij een aantal vertoningen aanwezig zijn.

De documentaire LETTERS TO THE PRESIDENT is in de maand november te zien. Regisseur Petr Lom volgt de Iraanse president Ahmadinejad. Hij laat zien dat de persoonlijke benadering, waarmee de president populair werd, is gestrand door bureaucratie en geldgebrek. Tijdens het nagesprek wordt ingegaan op de protesten die tijdens de afgelopen verkiezingen in Iran plaatsvonden en de gevolgen daarvan.

In december is THE HEART OF JENIN van Leon Geller te zien. Deze aangrijpende documentaire  won prijzen op diverse filmfestivals, waaronder dit voorjaar de VARA Gids Publieksprijs op het Movies that Matter Festival. Wanneer een 12-jarige Palestijnse jongen gedood wordt door een Israëlische soldaat, redt zijn vader de levens van zes kinderen in Israël door de organen van zijn zoon aan hen te schenken. De film volgt de vader op zijn bezoek aan deze kinderen en hun families.

De korte films BINGO van Timur Ismailov en PARADISE – THREE JOURNEYS IN THIS WORLD van Elina Hirvonen worden in januari 2010 vertoond. Beide films laten zien hoe immigranten door Europeanen vaak gezien worden als parasieten die van de welvaart profiteren, terwijl de immigranten zelf dromen van een bestaan in het paradijs Europa. Timur Ismailov zal na afloop in gesprek gaan met het publiek.

Movies that Matter introduceerde het landelijk filmprogramma in 2006. De stichting wil publiek, opinieleiders en beleidsmakers raken en bewust maken van mensenrechten en situaties waarin deze rechten en menselijke waardigheid in het geding zijn.

www.moviesthatmatter.nl

Movies that Matter Festival: 25 t/m 31 maart 2010 – Filmhuis Den Haag
www.moviesthatmatterfestival.nl