Lifetime Achievement Award Film by the Sea voor NBF-erelid George Sluizer

Eerder werd deze Award uitgereikt aan Ettore Scola (2003), Saul Zaentz en Milos Forman (2004), Istvan Szábo (2005), Jonathan Demme (2006), Volker Schlöndorff (2007) en Jean-Pierre en Luc Dardenne (2008).

Sluizer ontvangt de Award voor zijn veelzijdige bijdrage aan de cinema (met veel internationale producties) en in het bijzonder voor zijn vele literatuurverfilmingen. Tijdens het festival zal een compleet retrospectief van zijn films te zien zijn.

Vrijdagavond 18 september wordt George Sluizer geinterviewd door filmjournalist Ronald Ockhuysen. Hierbij worden onder andere unieke beelden vertoond van zijn thriller Dark Blood, waarvan de opnames vanwege het overlijden van River Phoenix vroegtijdig gestopt moesten worden.
 
Regisseur George Sluizer (Parijs, 1932) is een Nederlandse filmmaker met een indrukwekkende staat van dienst. Sluizer studeerde van 1954 tot 1956 aan de filmschool van Parijs en deed daarna ervaring op als regie-assistent bij Michael Anderson en Bert Haanstra. Hij maakte in 1960 de korte film De lage landen waarmee hij op het Filmfestival Berlijn werd genomineerd voor een Gouden Beer en uiteindelijk een aanmoedigingsprijs won. In totaal werden nog drie van zijn films genomineerd voor een Gouden Beer: João en het mes (1972), Utz (1992) en The Commissioner (1998).

Sluizer maakte aan het begin van zijn carrière diverse documentaires  en opdrachtfilms totdat hij in 1972 debuteerde met de langspeelfilm João en het mes. Hij heeft een groot aantal boekverflimingen op zijn naam staan, een thema dat centraal staat bij Film by the Sea. Het bekendst werd hij met Spoorloos, de verfilming van Het gouden ei van Tim Krabbé. Hij won er een Gouden Kalf voor Beste Film mee. In 1993 maakte Sluizer zelf de Hollywood-remake (The Vanishing) van deze film met Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock. In dat jaar werden de opnames van zijn thriller Dark Blood vroegtijdig gestopt na het overlijden van hoofdrolspeler River Phoenix. De film zou nooit gereed komen.