Gaffer Frank van Zutphen overleden

Frank heeft zijn liefde voor het vak verbonden aan talloze kleine en grote producties. Bij films als " Karakter ", " De Wisselwachter ", ‘ De Lift ", " Minoes ", " de Tweeling " etc maar ook bij kleine intieme producties als " de Freules " en " Evelien " heeft Frank zijn onbaatzuchtig licht laten schijnen.

Het was in de zeventiger jaren de tv serie " de Kris Pusaka " waar ik kennismaakte met zijn tomeloze inzet en fanatisme om alles zo goed mogelijk te willen doen. Zich zelf altijd maar alles ontzeggen en zorgen dat anderen nooit iets te kort kwamen. Gewapend met zijn shaggie stapte hij ‘s morgens vol energie uit zijn pruttelend Frans bakkie om naar de eerste opstelling te vragen. " Wat gaan we doen Jules ? …… "

Frank echt kennen was iets anders. De afstand naar Den Haag stond ons daar misschien voor in de weg. Ik kende zijn neiging naar zwaarmoedigheid. Het glas was altijd half leeg bij Frank. De confrontatie van ongewenste schaamte onmachtig te zijn geweest die onbekende kant van hem draaglijk te maken valt zwaar. " Komt goed Frank … het is goed zo " … hoor ik me zelf tegen hem zeggen in zijn overbeladenheid van niet te stuiten twijfel als hij aan het werk was.

Zijn laatste jaren tekende Frank’s leven zich met privé tegenslagen die hij moedig overwon. Liet zich weer voorzichtig verleiden om zijn kennis en ervaring met anderen te delen. "De Storm " met Piotr Kukla is zijn laatste grote producties geworden. We zullen alles in hem missen en mogen alleen maar hopen dat hij, nu hij er niet meer is, zichzelf heeft weten te verlichten.

Door: Jules van den Steenhoven, voorzitter NSC