Nederlands Film Festival introduceert Dutch Angle

Dutch Angle-filmmakers die tijdens het festival hun werk presenteren zijn: Nanouk Leopold, Mijke de Jong, Simone van Dusseldorp, Eugenie Jansen, Esther Rots, David Verbeek, David Lammers en Fow Pyng Hu.

De Volkskrant presenteert daarnaast in samenwerking met A-Film en het festival ook een dvd-box met vijf Dutch Angle-films; onder meer LANGER LICHT van David Lammers GUERNSEY van Nanouk Leopold en KAN DOOR HUID HEEN van Esther Rots.

Een Dutch angle is een term uit de filmtechniek, waarbij de camera schuin staat, zodat het beeld niet langer horizontaal is en een vervreemdend effect wordt bereikt. Het festival gebruikt deze term als label voor de lichting filmauteurs die filmen met een grote intensiteit dicht op de huid, waarbij het drama zich niet in beeld afspeelt maar voelbaar wordt tussen de regels door. Het label Dutch Angle kan ook in de toekomst worden gebruikt om nieuw werk van Nederlandse auteurfilmers te onderscheiden.

Tijdens het festival staan verschillende debatten gepland over de verbetering van de (inter)nationale positie van de Nederlandse artistieke film. 

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2009. Voor meer informatie en voor kaartverkoop (vanaf 9 september): www.filmfestival.nl.