Historische films over "Academisch ziekenhuis en gezondheid" in het UMC St Radboud

Op maandag 31 augustus om 20.00 uur vertoont de stichting in de Lammerszaal van het UMC St Radboud films over het academisch ziekenhuis, de universiteit en gezondheidszorg in Nijmegen en omgeving.

Het programma:
•    Opening academisch ziekenhuis (1956)
Na het ontstaan van de Radboud Medische faculteit in 1951 zijn de eerste medische studenten toe aan praktijk-onderwijs. Hiervoor roept de universiteit in 1956 het St Radboudziekenhuis in het leven. Vanaf het begin werken beide organisaties nauw samen. De film neemt u onder andere mee naar de comfortabele slaapzalen van toen.
•    Brand in Radboudziekenhuis (1959)
Bij de afdeling Pathologie brak, nog vóór ingebruikname van de afdeling, tijdens dakdekkerswerkzaamheden brand uit.
•    Koningin Juliana bezoekt universiteit (1959)
De koningin wordt welkom geheten op het bordes van Huize Heyendael en vervolgens rondgeleid in het pré klinisch instituut waar zij een college bijwoont.
•    De olifant van Nijmegen (1986)
Reportage over de grote houten olifant die lang in de hal van het UMC St Radboud stond opgesteld en tegenwoordig te zien is recht tegenover de hoofdingang.
•    Ziekentridüum Groenestraatskerk (1935)
Wat er komt kijken bij de organisatie van een kerkelijk feest met gebedsoefeningen en zegeningen waarbij zieken met bed en al in de kerk welkom waren
•    TBC en haar bestrijding (1928 – 1950)
Filmbeelden over TBC-bestrijding in het Sanatorium Kalorama in Beek. De documentaire belicht de medische en sociale kant van het sanatorium¬leven. Ook in beeld de Kalorama wandeltocht, collectanten op de Veerpont Zeldenrust, de Kermis op Kelfkensbos en de telling van de collecteopbrengst in Hotel Pays Bas .

De Lammerzaal is te vinden op de eerste verdieping van het Onderwijsgebouw, Geert Grooteplein 21, schuin tegenover de hoofdingang (routenr 86). Kaarten kosten € 2,50. Deze zijn verkrijgbaar bij Vermaat, de ZieZoshop naast de hoofdingang van het UMC St Radboud vanaf 10 augustus en in zaal op de dag van de voorstelling vanaf 19.00 uur (indien niet uitverkocht).

Nijmegen Blijft in Beeld verzamelt al 25 jaar films over Nijmegen en de nabije omgeving. In de collectie zijn amateursfilms, polygoonjournaals en bedrijfsfilms opgenomen. De collectie is opgeslagen in Het Regionaal Archief Nijmegen. Ook nu leggen filmers van Nijmegen Blijft in Beeld de ontwikkelingen in de stad voor de toekomst vast.

Meer informatie over de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld vindt u op www.nijmegenblijftinbeeld.nl