Recensie auteursrechtenavond ‘The End of Copyright’ van 29 juni 2009

Het leek een beklonken zaak, toen die middag als aftrap de film RIP – A Remix Manifesto van Brett Gaylor werd vertoond. Een gepassioneerde vertelling over het misbruik van copyright law. Hoe corporations als Disney veel geld verdienen aan auteursrecht ten koste van publiek én maker. En hoe en-passant een cultuur verloren gaat waarin remix centraal staat. De muziek van Girl Talk, een Amerikaanse jongen uit de sub-urbs die met zijn laptop opzwepende muziek bij elkaar samplet, is op legale wijze niet te maken. Een doodsteek voor creativiteit en de toekomst van onze cultuur, zo betoogt Gaylor op Michael Moore-achtige wijze. Als hij er dan ook nog ’s patenten voor levensreddende medicijnen bij gaat halen, wordt het geheel wel erg pamflettistisch en daardoor minder geloofwaardig. Toch, in de kern heeft Gaylor een goed punt: door onze cultuur overdadig te ‘beschermen’, brengen we het voortbestaan ervan in gevaar.

Download hier het gehele verslag