Filmfonds geeft 200.000 ton aan vier films door Hubert Bals Fonds Plus

De Nederlandse producenten gaan vier films coproduceren:
• BIZIM BÜYÜK ÇARESIZLIÄžIMIZ (OUR GRAND DESPAIR) van Seyfi Teoman, Turkije
• LOS ULTIMOS CRISTEROS (THE LAST CRISTEROS) van Matías Meyer, Mexico
• AUSENCIAS (ABSENCES) van Milagros Mumenthaler, Argentinië
• 40 KUN CHILLA (40 DAYS OF SILENCE) van Saodat Ismailova, Oezbekistan

Iwana Chronis, manager van het Hubert Bals Fonds: “Het Hubert Bals Fonds is blij met de selectie 2009 van het HBF Plus programma. Het programma kan, terugkijkend op de afgelopen vier jaren, als een groot succes worden beschouwd. De HBF Plus-films doen het goed op internationale festivals, met alleen al in 2009 twee Zilveren Beren (Jury Grand Prix en Alfred Bauer Prize) voor GIGANTE (Adrián Biniez) in Berlijn en een première in Cannes premiere voor LOS VIAJES DEL VIENTO (Ciro Guerra).

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam steunt filmmakers in ontwikkelingslanden met bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in eigen land. Jaarlijks worden 20 tot 40 films gerealiseerd met een HBF-bijdrage. Om Nederlandse producenten te stimuleren tot internationale betrokkenheid en tevens de projecten in de productiefase te ondersteunen, is in 2006 Hubert Bals Fonds Plus opgericht door het Nederlands Fonds voor de Film en het International Film Festival Rotterdam.

Bij ongeveer de helft van de films die tot stand komen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, zijn coproducenten uit Europa betrokken. Het IFFR geeft Nederlandse producenten via zijn uitgebreide netwerk een kans om te participeren in internationale en artistiek hoogstaande filmproducties die al bijdragen ontvingen van het Hubert Bals Fonds.

Voor meer informatie zie de website van het Filmfonds.