Persbericht D66: Rol de rode loper uit voor filmmakers

De filmindustrie kan op vele manieren een belangrijke rol spelen in Amsterdam. Ten eerste zorgen de opnamen voor banen in Amsterdam; niet alleen in de sector zelf, maar ook in toeleveranciers, zoals editers, technici, beveiligers en cateraars. Daarnaast zorgen films die in Amsterdam worden opgenomen voor een enorme free publicity iedere keer dat de film wordt uitgezonden. Denk hierbij aan Ocean’s Twelve, James Bond in Diamonds are Forever of voor de nationale markt Alles is Liefde.

Daarom doet D66 Amsterdam in de notitie “Rol de rode loper uit voor filmmakers!” een serie concrete voorstellen om de filmindustrie in Amsterdam verder op weg te helpen. Een zogenaamde ‘filmcommissioner’ moet het centrale aanspreekpunt voor filmmakers in Amsterdam worden. In vele steden bestaat al een dergelijke functie en zij staan ook wereldwijd met elkaar in contact. Een filmcommissioner vermindert al de bureaucratische rompslomp, maar dat kan ook op andere manieren. Zo moet er volgens D66 een nieuwe versie van het filmprotocol komen voor het maken van opnamen, die beter werkbaar is dan het huidige. Eenduidige regels voor heel Amsterdam en kortere aanvraagperiodes staan hierbij centraal.

Petra Hoogerwerf, woordvoerder Cultuur en Economie: ‘Waar steden als New York en Rotterdam kiezen voor faciliteren en stimuleren, kiest Amsterdam voor regels en bureaucratische rompslomp. Filmmakers wijken daardoor uit naar andere steden, waardoor Amsterdam weer investeringen in de lokale economie misloopt.’

Volgens Hoogerwerf liggen er veel kansen voor een verbetering van de filmindustrie in Amsterdam: ‘Als er meer opnamen gemaakt worden, zullen er meer banen gecreëerd worden en gaan beelden van Amsterdam in films de hele wereld over; allemaal gratis reclame! Met simpeler regels, een kortere vergunningscyclus en een faciliterende overheid kunnen we de potentie van de Amsterdamse creatieve industrie veel beter benutten.’