TRAMONTANA openingsfilm 29e Nederlands Film Festival

TRAMONTANA is volledig opgenomen in het noord Spaanse dorp Cadaqués. De hoofdrollen worden vertolkt door de in 2006 met een Gouden Palm bekroonde Spaanse actrice Yohana Cobo en haar tegenspeler Lluís Soler. Zij zullen beiden de première in Utrecht bijwonen.

TRAMONTANA, waarvoor Ramón Gieling zelf het scenario schreef, vertelt het verhaal van de scandaleuze liefde tussen de oudere Pepet Tremolls en de achttienjarige Rosa Campos de Amor tijdens de Franco dictatuur met een raadselachtige zelfmoord op kerstavond als slotakkoord. De mysterieuze Tramontana-wind mengt zich als een personage in de liefdesgeschiedenis, als een kwaadaardige vrouw zonder wie het leven geen enkele zin heeft.

Ramón Gieling (1954) studeerde in 1976 af aan de Kunstacademie in Arnhem. Hij maakte vele korte en lange cinematografische werken, zowel fictie als documentaire. In 2004 baarde Gieling veel opzien met de documentaire JOHAN CRUIJFF – EN UN MOMENTO DADO. Vorig jaar is zijn film JOAQUIN SABINA – 19 DÍAS Y 500 NOCHES genomineerd voor een Gouden Kalf.

TRAMONTANA is geproduceerd door Pieter van Huystee Film en is mede tot stand gekomen met steun van het Nederlands Fonds voor de Film in het kader van de kunstzinnige film, de Boeddhistische Omroep Stichting, het Thuiskopiefonds, het CoBO Fonds en het Jan Heeremans Fonds.

Naast hoofdrollen door Yohana Cobo en Lluís Soler worden rollen vertolkt door Pepa López, Gorka Lasaosa, Sebastián Haro en Blanca Martinez. Het camerawerk is van Goert Giltay, Paul M. van Brugge componeerde de muziek, Boris Gerrets monteerde de film, de art director is Guus van Geffen en de kostuums zijn ontworpen door Bernadette Corstens.

Tegelijkertijd met de feestelijke première in de Stadsschouwburg van Utrecht presenteert het Nederlands Film Festival TRAMONTANA ook aan het publiek in meerdere Utrechtse bioscoopzalen. De kaartverkoop voor de publiekspremière gaat op 1  september van start via de festivalwebsite www.filmfestival.nl Het 29e Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober 2009.

Wild Bunch brengt TRAMONTANA in Nederland uit. De film is vanaf  24 september 2009 in de bioscopen te zien.