Maandag 29 juni 2009 – sectorbrede thema-avond ‘The End of Copyright?’

Vragen die op deze avond aan de orde komen zijn:

•    Is het huidige systeem van auteursrechtbescherming nog wel bruikbaar in de digitale wereld?
•    Streeft het auteursrecht in de toekomst nog wel z’n oorspronkelijke doel na, namelijk het beschermen en stimuleren van creativiteit?
•    Welke alternatieve systemen bestaan er en wat is de werking ervan voor makers?
•    Hoe zorgen onafhankelijke makers binnen het huidige systeem voor een sterkere marktpositie ten opzichte van machtige partijen als distributeurs en omroepen?
•    Welk systeem (nieuw of oud) is de beste garantie voor filmmakers om in de gedigitaliseerde wereld een vergoeding te ontvangen voor hun creatieve prestaties?
•    Stel dat we nieuwe business modellen kunnen realiseren, moeten deze dan geënt worden op individuele exploitatie van werken of via een collectief? En wat betekent dit voor de rol van de collectieve rechtenorganisaties in de toekomst?

Na het bekijken van de film is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een warm buffet, waarna een panel van filmmakers en juridische deskundigen met elkaar in gesprek zullen gaan over bovengenoemde onderwerpen. Documentairemaker Annegriet Wietsma zal optreden als gespreksleider.

Op dit moment zijn de volgende sprekers bevestigd:
Roland Wigman, advocaat bij VWS Advocaten en deskundig op het gebied van auteursrecht
Martijn Arnoldus, projectleider Creatieve Economie bij Kennisland
Marijke Rawie, adviseur van de Europese Fair Use beweging
Tim Kuik, directeur BREIN
Maarten Treurniet, regisseur en voorzitter VEVAM
Chai Locher, bestuurslid DDG

Belangrijk om te weten is dat de discussie gebaseerd wordt op de film, dus het is essentieel om deze gezien te hebben voordat je aan de discussie deelneemt.

Aanmelden voor het buffet en/of de thema-avond kan via nbf@nbf.nl of door te bellen met het NBF-kantoor op nummer 020 – 664 65 88. Geef hierbij duidelijk aan van welke vereniging je lid bent en of je gebruik wilt maken van het buffet. Aanmelden voor het buffet kan nog tot en met donderdag 25 juni.

Programma:
16.30 uur: Inloop en registratie
17.00 uur: Start film RiP – A Remix Manifesto in zaal 1 van Studio K
18.30 uur: buffet in zaal 3 van Studio K
20.00 uur: start discussie n.a.v. de film met filmmakers en juridische deskundigen
22.00 uur: napraten in cafe van Studio K

Deze avond wordt georganiseerd door de NBF en de DDG en is toegankelijk voor alle beroepsverenigingen in de filmsector. De film RiP – A Remix Manifesto is tevens aangekocht door de NPS en zal uitgezonden worden op 22 juli om 20:30 op Nederland 3 bij Het uur van de wolf.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederland Fonds voor de Film.

Download hier de uitnodiging in pdf-formaat.