Wouter Barendrecht overleden

07 APRIL 2009

Wouter Barendrecht was een unieke en ongekend geliefde persoonlijkheid in de Nederlandse en internationale filmwereld. Hij was een gepassioneerd voorvechter van de onafhankelijke, internationale cinema.

Sinds 1990 leidde Wouter, aanvankelijk samen met Helen Loveridge, de door hem opgerichte sales company en productiemaatschappij Fortissimo Films, die vanuit Hong Kong en Amsterdam bruggen sloeg tussen de makers en vertoners van kwaliteitsfilms in Azië, Europa, Amerika en Australië. Voor hij in 1997 naar Hong Kong emigreerde, was Wouter onder meer werkzaam bij het International Film Festival Rotterdam, waar hij de succesvolle CineMart uitbouwde tot een uniek forum voor de coproductie van bijzondere films.

Geboren op 5 november 1965 in Amsterdam begon Wouter al op 14-jarige leeftijd met het organiseren van evenementen en gaf hij blijk van een tomeloze energie en een enorme betrokkenheid bij de wereld om hem heen. Als leerling van het Stedelijk Gymnasium in Apeldoorn wist hij tal van Bekende Nederlanders als Liesbeth List en Willeke Alberti te bewegen tot het meewerken aan een lokaal liefdadigheidsproject ter ondersteuning van de Dwaze Moeders van Argentinië. Met diezelfde inzet en gedrevenheid en zijn zeldzaam vermogen om mensen te binden maakte hij later carrière in de internationale filmwereld, een carrière die voor Nederlandse begrippen ongewoon was.

Tijdens zijn studie Theaterwetenschap in Utrecht liep Wouter stage bij de Nederlandse Filmdagen en later bij het Internationales Forum des jungen Filmes in Berlijn. Hij ontpopte zich onmiddellijk tot onvermoeibaar manusje van alles, die onmogelijk lijkende projecten van de grond wist te tillen. Al snel ontwikkelde Wouter liefde en affiniteit voor met name de Aziatische art film. Op aanraden van regisseur Wong Kar-wai vertrok hij in 1997 naar Hong Kong om aldaar samen met zijn business partner Michael Werner Fortissimo Film Hong Kong op te zetten.Het lukte hem met zijn onverwoestbare daadkracht en scherp gevoel voor humor in korte tijd meer dan geaccepteerd te worden door de Chinese, Japanse, Taiwanese en Thaise filmgemeenschap.

Wouter was één van de belangrijkste krachten achter het wereldwijde succes van de Aziatische cinema midden jaren ’90. Regisseurs als Pen-ek Ratanaruang, Apichatpong Weerasethakul, Zhang Yang en Wong Kar-wai lieten hun films vertegenwoordigen door Fortissimo, die ze al snel geplaatst wist te krijgen in de hoofdprogramma’s van Cannes, Venetië en Berlijn. Voor vele regisseurs betekende de verbintenis met Fortissimo hun internationale doorbraak. Naast de fine fleur van de Aziatische cinema, werkte Barendrecht samen met internationaal gerenommeerde regisseurs als Martin Scorsese, Jim Jarmusch, Todd Haynes, Peter Greenaway en Alex van Warmerdam.

Zijn plotselinge overlijden is een immense schok voor zijn familie, zijn collega’s en de vele filmvrienden over de hele wereld.

Fortissimo’s Michael Werner: “We zijn te geschokt voor woorden. Wouter was een ‘force of nature’, mijn zakenpartner en een van de beste vrienden die je je kan wensen. Wij hier bij Fortissimo zijn volkomen uit het veld geslagen maar we zullen er alles aan doen om zijn werk voort te zetten.”

Nelleke Driessen, managing director van Fortissimo: “Wouter’s artistieke samenwerkingen waren net zo talrijk en wereldwijd als zijn vriendschappen. Zijn levenslust en passie voor de cinema was aanstekelijk. Een trouwe vriend en collega. Hij zal gemist worden door iedereen, die hem kende.”

Dieter Kosslick, directeur Filmfestpiele Berlin: “Het is alsof ik een familielid verloren ben. Ik ontmoette Wouter voor het eerst in 1988 in Rotterdam. Sinds die eerste dag zijn we vrienden en zakenpartners geweest. Alhoewel zakenpartner een verkeerd woord is. Wouter’s sturm und drang was niet ingegeven door de ‘business’, maar door vriendschap en échte betrokkenheid bij de filmmakers.”

Jeroen Krabbé: “Behalve dat Wouter een van de allerleukste mensen is die ik ken, is hij ook werkelijk de absolute top in zijn vak. Hij geniet wereldwijd respect, niet alleen vanwege zijn vakkennis en zijn smaak maar juist ook vanwege zijn trouw, zijn humor en zijn vriendschap.”