Prins Constantijn en Prinses Laurentien openen Int. Filmfestival Breda
Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn woensdagavond 25 maart aanwezig bij de Grand Opening van International Film Festival Breda voor de première van de speelfilm The Reader in de MustSee bioscoop.
 
Festivaldirecteur Leo Hannewijk gaf aan zeer vereerd te zijn dat het koninklijk paar de allereerste editie van het festival met hun aanwezigheid opluistert. “Bovendien zorgt de komst van het koninklijk paar ervoor dat het prangende probleem van laaggeletterdheid, een thema in de openingsfilm, nog sterker onder de aandacht wordt gebracht.”
 
Ook burgemeester Van der Velden van Breda toonde zich verheugd: “Als Nassau-stad heeft Breda vanuit historisch oogpunt een nauwe band met het koninklijk huis. Wij zijn dan ook zeer vereerd dat Prins Constantijn en Prinses Laurentien onze stad aandoen.”
 
Een van de grote thema’s van The Reader is (voor)lezen. Prinses Laurentien is vanuit haar functie als voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven nauw betrokken bij het maatschappelijk probleem laaggeletterdheid. Stichting Lezen & Schrijven wil de aandacht vestigen op 1,5 miljoen Nederlanders, die niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving omdat zij problemen hebben met lezen en schrijven.
 
The Reader
The Reader vertelt het verhaal van de jonge Duitse scholier Michael Berg die een geheime gepassioneerde relatie heeft met de twee keer zo oude tramconductrice Hanna. Michael ontdekt dat Hanna het heerlijk vindt om te worden voorgelezen en dat hun vriendschap daarmee intenser wordt. Het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur, komt zo aan bod. Totdat Hanna, tot groot verdriet van Michael, van de ene op de andere dag verdwenen is.
Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent een Nazitribunaal bijwoont, ziet hij haar weer terug, maar wel in een totaal andere setting. Ze staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.
 
Regisseur van de film is Stephen Daldry, bekend van Billy Elliot (2000) en the Hours (2002). De cast van The Reader bestaat ondermeer uit Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross en Lena Olin. The Reader is gebaseerd op het wereldberoemde boek De voorlezer van Bernhard Schlink.
 
Regie: Stephen Daldry
Distributie: Benelux Film Distributors
Releasedatum: 2 april 2009
 
Stichting Lezen & Schrijven
Voor deze film is een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Lezen & Schrijven. (Voor)lezen vormt immers de rode draad in deze film. Het kunnen lezen is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Anderhalf miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet voldoende kunnen meekomen in de maatschappij. Een groot aantal prominente Nederlanders die het thema geletterdheid een warm hart toedragen zijn uitgenodigd om op 25 maart de première bij te wonen.  
 
Oscars / Golden Globe / Bafta
Kate Winslet heeft voor haar rol in The Reader een Golden Globe en een BAFTA gewonnen. De film is genomineerd voor vijf Oscars in de categorieën beste vrouwelijke hoofdrol, cinematografie, beste film, beste regie en beste bewerkte scenario.

48 Hour Film Project zet jonge filmmakers in the spotlight
Het wereldwijde filmproject The 48 Hour Film Project beleeft dit jaar zijn eerste aflevering in Breda van 20 t/m 22 maart. In 48 uur tijd maken teams van filmmakers een short, die na beoordeling door vakjury mee kan dingen naar een internationale prijs.

International Film Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, BN/De Stem, MustSee Bioscoop en Chassé Cinema.
 
De Raad van toezicht van het International Film Festival Breda bestaat uit:
Els van Strien-Willems, Joop Daalmeijer, René Hollaers, Herman van Straaten, Igno Sutorius en Jules van de Vijver
 
______________________________________________________________________