Prinses Mabel opent vernieuwd internationaal film- en debatfestivalHet Movies that Matter Festival opent op 2 april in Theater aan het Spui in Den Haag met de vertoning van Pray the Devil Back to Hell. Deze documentaire vertelt het inspirerende verhaal van de Liberiaanse vrouwenbeweging die ten strijde trok tegen het regime van dictator Charles Taylor. Mede dankzij hun vreedzame inzet kwam er een einde aan de langdurige burgeroorlog. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel van Oranje-Nassau, directeur van The Elders, opent het vernieuwde internationale film- en debatfestival van Amnesty International dat van 2 tot en met 8 april 2009 plaatsvindt in Den Haag.

Pray the Devil Back to Hell en gast Etweda Cooper
De documentaire Pray the Devil Back to Hell (VS 2008) van regisseur Gini Reticker vertelt het verhaal van de Liberian Women of Peace, een vrouwenbeweging in het door burgeroorlog verscheurde Afrikaanse land Liberia. Duizenden in het wit geklede vrouwen namen in 2003, op het dieptepunt van de oorlog, het succesvolle initiatief voor het beëindigen van de langdurige burgeroorlog. Moslims en christenen verenigden zich wekenlang voor het presidentiële paleis om deel te nemen aan een stil protest tegen de oorlog. De vrouwen dwongen de militaire leiders om tijdens een vredesbespreking overeenstemming te bereiken over het einde van de oorlog. De film won de Best Documentary Award op het Tribeca filmfestival. 
Etweda Cooper, een van de oprichters van de bij het vredesproces betrokken beweging Liberian Women Initiative, is te gast op de openingsavond van het festival. Tijdens de burgeroorlog organiseerde Etweda Cooper massale acties, demonstraties en protestmarsen om de aandacht te krijgen van regering en de internationale gemeenschap.

Prinses Mabel, directeur The Elders
Sinds 1 juli 2008 is Prinses Mabel directeur van The Elders. Deze internationale raad van wereldleiders is in 2007 opgericht door Nelson Mandela. De raadsleden zetten zich in voor een veiligere ‘Global Village’ en de verbetering van de mensenrechtensituatie. Onder anderen Desmond Tutu, Kofi Annan, Jimmy Carter, Muhammad Yunus en Aung San Suu Kyi hebben zitting in de raad.

Movies that Matter Festival
Het Movies that Matter Festival in Den Haag is de opvolger van het Amnesty International Film Festival, dat tien maal eerder plaats vond in Amsterdam. Op het programma staan geëngageerde speelfilms en documentaires van inspirerende bevlogen filmmakers die het debat over mensenrechten aanwakkeren.

Het hoofdprogramma A Matter of ACT bestaat uit documentaires over mensen die strijden voor een rechtvaardige wereld. Jaarlijks ontvangt het Movies that Matter Festival mensenrechtenactivisten uit de hele wereld. Daarnaast zet het festival onder de noemer Camera Justitia een gewaardeerd programma van Filmhuis Den Haag voort met films en debatten over internationale rechtspraak en de strijd tegen straffeloosheid. In samenwerking met Milieudefensie biedt het festival een programma over milieu en mensenrechten. Het festival kent een uitgebreid jongerenprogramma, de Young Amnesty Film Days, in Amsterdam en Den Haag. Ter afsluiting van het festival worden tijdens de award ceremony op woensdagavond 8 april de Movies that Matter Vlinders uitgereikt. 

Het Movies that Matter Festival is een ontmoetingsplaats waar het publiek met filmmakers, mensenrechtenactivisten en politici uit de hele wereld in gesprek kan gaan. Het biedt een uitgebreid verdiepingsprogramma met interviews, inleidingen, discussies en workshops. Filmhuis Den Haag is het festivalhart van het Movies that Matter Festival. Daarnaast vinden op diverse locaties in de stad, waaronder het Theater aan het Spui, de Nieuwe Kerk en het Nutshuis filmvertoningen, exposities en muziekoptredens plaats.

Hoofdpartners van het Movies that Matter Festival zijn Amnesty International, gemeente Den Haag en Filmhuis Den Haag. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door ASN Bank Foundation, Casema Cultuurfonds, Cultuurfonds BNG, Filmfonds, Fonds 1818, Franse ambassade, Janivo Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Maison Descartes, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Justitie en V-fonds. Programmapartners van het Movies that Matter Festival zijn: Freevoice, Hivos, Milieudefensie, Oxfam Novib Doeners en onzeWereld. Stichting Movies that Matter  wordt ondersteund door Amnesty International,  Stichting DOEN, Hivos-NCDO Cultuurfonds en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

www.moviesthatmatterfestival.nl

Voor meer informatie over Pray the Devil Back to Hell en beeldmateriaal kunt u kijken op:
http://www.praythedevilbacktohell.com/nonflash/press.htm