DROOMSTART VOOR FILM OORLOGSWINTER

DROOMSTART VOOR FILM OORLOGSWINTER

 Binnen negen dagen een Gouden Film
Inmiddels meer dan 125.000 bezoekers
nr. 2 in de Top 20 van best bezochte films

De film OORLOGSWINTER van regisseur Martin Koolhoven heeft binnen negen dagen de 100.000ste bezoeker verwelkomd. Hoofdrolspeler Martijn Lakemeier is vanmiddag in de klas verrast door regisseur Martin Koolhoven, actrice Melody Klaver en producente Els Vandevorst. Auteur van de gelijknamige en met een Gouden Griffel bekroonde bestseller Jan Terlouw overhandigde hem de Gouden Filmtrofee.

De film beleeft een droomstart. Sinds de uitbreng op 27 november hebben al meer dan 125.000 mensen, verspreid over diverse generaties, de film in de bioscoop gezien. In het Sinterklaasweekend, het voor bioscopen meest rustige weekend van het jaar, waarin het merendeel van de films een terugval toonde van gemiddeld 30%, trok OORLOGSWINTER bijna 25% meer bezoekers dan in het openingsweekend. De film staat inmiddels op de tweede plaats met veruit het hoogste doek gemiddelde.

Oorlogswinter is gekeurd voor kijkers van 12 jaar en ouder.

Naast Martin Koolhoven schreven Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen mee aan het scenario. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de tweede wereldoorlog. Hierin beleeft de 14-jarige Michiel het avontuur van zijn leven als hij voor een ondergedoken Engelse soldaat moet zorgen.

De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelauwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde, TIRAMISU), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).

De productie was in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Benelux Film Distributors brengt de film in Nederland en België uit. OORLOGSWINTER draait momenteel in Nederland in 95 zalen.

Zie ook: www.oorlogswinterdefilm.nl.