Nieuw logo voor International Film Festival Rotterdam

Het festival wil met een nieuw logo markeren dat het actief reageert op recente ontwikkelingen in de kunstzinnige film en filmgerelateerde beeldende kunst. Zo is de indeling van de komende editie beter toegesneden op de behoefte van de organisatie om die veranderingen duidelijker te presenteren. Drie hoofdsecties bieden gelegenheid om de aandacht ten volle te richten op de introductie van jonge filmmakers, op belangrijk nieuw werk van gevestigd onafhankelijk talent en op thematische actualiteiten.

De tijger in het nieuwe logo maakt contact, kijkt aan en dwingt tot reactie. Die confronterende blik zal sommigen even doen denken aan de serie festivalaffiches van het beroemde Rotterdamse vormgevingscollectief Hard Werken uit de jaren tachtig en negentig. De naam van het festival direct onder de tijgerkop heeft een heldere, specifieke typografie in kapitalen met licht afgeronde hoeken zoals vaak gebruikt voor film en video, bij onder meer ondertiteling.

Het nieuwe IFFR-logo zal de komende weken geleidelijk het sinds 1996 gehanteerde logo ontworpen door Max Kisman gaan vervangen in alle uitingen van het festival. Rond de festivalperiode verschijnt het nieuwe IFFR-logo als campagnebeeld op de affiches en merchandise van de 38e festivaleditie. De basiskleuren van het nieuwe IFFR-logo en van het campagnebeeld voor de editie 2009 zijn, uitdagend in een tijdperk van full color beeldgeweld, zwart en wit.

Het ontwerp van het nieuwe IFFR-logo is ontwikkeld en uitgewerkt door het Rotterdamse buro 75B, dat ook het campagnebeeld van de festivaleditie 2008 verzorgde. De eerste samenwerking met 75B dateert uit 2003. 75B maakte toen het ontwerp van ‘True Variety, Funding the Art of World Cinema’, de festivaluitgave ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Hubert Bals Fonds. 75B werkte voor vele culturele organisaties in Rotterdam. In 2008 won 75B de Zilveren International Museum Communication Award met het ontwerp voor Rotterdam 2007, City of Architecture.

Het 38e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2009. Het programma verschijnt donderdag 15 januari als bijlage bij de Volkskrant en online op www.filmfestivalrotterdam.com. De kaartverkoop start zaterdag 17 januari 2009. www.filmfestivalrotterdam.com.