Shadow Festival

Van vrijdag 21 t/m woensdag 26 november 2008 vindt in Amsterdam weer het Shadow Festival 2008 plaats. Het documentaire festival draagt dit jaar de naam ‘Special edition: 8 ½’. Een wezenlijke verandering ten opzichte van voorgaande jaren is de intieme opzet van het festival. Zo worden de liefhebbers van non-mainstream documentaire onder meer verwelkomd in de huiskamers van prominente Amsterdammers.

In navolging van het vertrouwde festivalmotto ‘Special films deserve a special context’ voegt het Shadow Festival een nieuw onderdeel toe aan de programmering: het initiatief ‘Cinema d’amis’. In de huiskamers van drie notabele Amsterdammers (de namen worden begin november bekendgemaakt) worden documentaires vertoond én (speciaal op de films afgestemde) diners opgediend. De filmmaker zal aanwezig zijn om uitgebreid in gesprek te gaan met het publiek. Wegens het beperkt aantal plaatsen zal bezoek mogelijk zijn aan de hand van intekening via internet.
 
Naast de sfeervolle huiskamers vond het Shadow Festival dit jaar onderkomen in de Doelenzaal (Kloveniersburgwal 87). Op vrijdag 21 november wordt hier de openingsfilm Chaiqian (Slopen) van de jonge Amerikaanse cineast J.P Sniadecki vertoond: een sterk cinematografische tableau vol humor, geheel gefilmd tijdens sloopwerkzaamheden aan een bouwterrein in China.
 
Ook vertonen de twee hoofdgasten van het festival – Sean McAllister en Pawel Pawlikowski – hun werk in de Doelenzaal. De Brit Mcallister zal een lezing geven over zijn ervaring als pionier van de kleine camera, de éénmans-crew. Na de lezing volgt zijn vermaarde film Minders waarin het leven in Bagdad na de eerste Golfoorlog tastbaar wordt weergegeven. De van oorsprong Poolse filmmaker Pawel Pawlikowski zal onder meer spreken over zijn transitie van documentaire naar fictie. Pawlikowski’s documentaires over Oost Europa zijn vooral bekend om hun subtiele ironie. Na de lezing wordt Pawlikowski’s documentaire Serbian Epics vertoond, een wrang beeld van het Balkan conflict onder Karadzic.
 
Ondanks de nieuwe opzet blijft het belangrijkste kenmerk van het Shadow Festival ongewijzigd: de uitzonderlijk kritische selectie van de films. Een selectie uit het programma: Frauentag van Johannes Holzhausen (Oostenrijk), Mario and Nini van Chloe Ruthven (UK) en de debuutfilms Sonbol van Niko Apel (Academie van Baden-Wurttemberg, Duitsland) en South and Main van Kelly Parker (California Institute of the Arts).

Meer informatie op www.shadowfestival.nl