Masterclass van Hoofd Animator Mark Walsh

Ratatouille, over de jonge rat Rémy die ervan droomt chef-kok te worden in een toprestaurant in Parijs, bleek de grootste uitdaging. Want hoe maak je van de combinatie rat, keuken en heerlijk eten een succesvolle film? En hoe maak je van een beest dat veel mensen beschouwen als smerig ongedierte een personage waar je zelfs een beetje van gaat houden?
Veel research en tests gingen daaraan vooraf. Het was een race tegen de klok en het kostte heel wat lef om alles alsnog helemaal om te gooien. Om het publiek niet af te stoten mochten de ratten niet te realistisch zijn. Tegelijkertijd moesten de beestjes niet zo ‘cartoony’ als Mickey Mouse worden, zodat je nog wel met ze mee kan leven.
Ook het verhaal ontwikkelde zich gedurende het proces: eerst waren er 26 personages en zoveel verhaallijnen dat er wel drie films van gemaakt hadden kunnen worden. Dat werd uiteindelijk teruggebracht tot de kern: Rémy moet kiezen tussen het volgen van zijn roeping en grote passie of zijn bestaan als rat. Uiteindelijk komt hij er achter dat hij alleen maar kan zijn wie hij is: een rat die graag chef-kok wil zijn.

Mark Walsh studeerde animatie bij het beroemde California Institute of the Arts. Zijn
studentenfilm Extra Short viel op bij de bazen van Pixar Animation Studios, waarna ze hem een baan aanboden als animator van de film A Bug’s Life. Hij ontwikkelde zich binnen de studio’s verder als animator, storyboard artist en character developer en werkte zo mee aan de films Toy Story 2, Monsters Inc., The Incredibles en als directing animator aan Finding Nemo.

Na afloop neemt Mark Walsh de tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen met Nederlandse animatoren.

Deze Masterclass is georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor
Animatiefilm (NIAf).

Programma masterclass ratatouille.pdf
Uitnodiging masterclass ratatouille.pdf