30ste Noordelijk Film Festival

Van 5 t/m 9 november vindt de 30ste editie van het Noordelijk Film Festival plaats in Leeuwarden, op Terschelling en op Vlieland. Het festival kent dit jaar veel nieuwe programmaonderdelen, waarin een record aantal films zal worden vertoond. In vijf dagen tijd kan het publiek kiezen uit  zo’n 170 films, waaronder verschillende wereldpremières en een groot aantal Nederlandse premières. Het volledige programma zal medio oktober online beschikbaar zijn.
Miryam van Lier is dit jaar artistiek leider a.i. van het Noordelijk Film Festival. Voor één jaar vervangt ze Anneke van Renssen, die sinds 1992 het boegbeeld is van het filmfestival, en volgend jaar de functie weer overneemt.

De lustrumeditie besteedt bijzondere aandacht aan twee regio’s: het Midden-Oosten en Azië. De Interregio Competitie is dit jaar voor het eerst opengesteld voor films uit niet-Europese regio’s. Naast speelfilms dingen documentaires van binnen en buiten Europa mee naar de Matad’or (sculptuur & €10.000). Er zijn een groot aantal voorpremières en verscheidene workshops, plus een overzicht van recente werken van makers uit de noordelijke provincies in de programma’s Nieuwe Noordelijke Oogst en Noordelijk Amateur Film Festival. Zoals altijd heeft het festival een grote affiniteit met films die op bijzondere wijze het thema ‘regio’ belichten. In samenwerking met Media Art Friesland is er een nieuwe internationale mediakunstcompetitie.

De Nieuwe Noordelijke Oogst, bestaande uit premières van de regionale omroepen en onafhankelijke producties, wordt dit jaar uitgebreid met het programma Beelddichters. Filmende dichters en poëzievertolkende filmers uit de noordelijke provincies krijgen hiermee een eigen podium. Het festival heeft dit jaar bovendien een pilot geïnitieerd waarin een noordelijke filmer een belangrijk thema uit de eigen regio verfilmt. In coproductie met Omrop Fryslân maakt Jan Pieter Wouda een film over een van de Vogelaarwijken: Domwei gelokkig yn de Wielenpôlle. De pilot gaat op het festival in première en wordt tevens op de landelijke zender Nederland 2 vertoond.
  
Miryam van Lier, artistiek leider a.i.
Miryam van Lier (1965) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Utrecht met een specialisatie in documentaire film. Na werkzaam te zijn geweest bij het International Documentary Film Festival (IDFA), is zij sinds 1994 o.a. actief als programmeur, adviseur en auteur voor filmfestivals en filminstellingen in binnen- en buitenland, waaronder Visions du Réel in Nyon en het International Film Festival Rotterdam. Voor diverse filmproductiemaatschappijen en filmmakers schrijft of begeleidt zij filmplannen. Van Lier is als adviseur verbonden geweest aan het Nederlands Fonds voor de Film en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Zij was jurylid voor de Prix Europa, het Nederlands Film Festival en Docuzone. Miryam van Lier heeft een eigen tekst- en adviesbureau voor kunst en cultuur, Textus genaamd (www.textus.nu <http://www.textus.nu/> )

Het festival geeft dit jaar na lange tijd opnieuw een catalogus uit. Hierin worden alle programma’s ingeleid door artistiek leider a.i. Miryam van Lier of andere programmeurs.
De vormgeving van de catalogus is net als de festivalposter ontworpen door Buro De Kuijper uit ‘s-Hertogenbosch.
Naast de catalogus komt er medio oktober een drietalige programmakrant uit.

__________________________________________________________________________________________________

Noordelijk Film Festival
Ruiterskwartier 6, 8911 BP Leeuwarden
tel: 058-2137396 fax: 058-2157186