Cinedans 2008

Korte dansfilms tijdens Cinedans 2008
Van filmmakers uit 1927 tot recent werk van een nieuwe lichting filmmakers!
Naast de documentaires toont het Internationaal Dansfilmfestival Cinedans 2008 van 3 t/m 10 juli een groot aantal korte dansfilms, die vaak samen zijn gebracht in één programma. Niet alleen in Rialto in Amsterdam, het festivalcentrum van Cinedans, zijn meerdere korte filmprogramma’s te zien, maar ook op diverse andere Amsterdamse locaties zoals het Filmmuseum, het Vondelpark Openluchttheater, CASZUIDAS en in het Filmhuis Den Haag en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Hier volgt een greep uit het rijke Cinedansaanbod van dit jaar, soms zelfs vrij toegankelijk!
 
 

Jury Shorts 1 & 2
Tweemaal een collage van ongeveer een uur van korte internationale dansfilms. Recent werk van een nieuwe lichting filmmakers die allen meedingen mee naar de Cinedans Award 2008. Uit 280 inzendingen kiest een vakkundige jury  de winnaar. Tijdens het festival kan ook het publiek zijn favoriete korte dansfilm kiezen, die bekroond zal worden met de Publieksprijs.
Rialto, Amsterdam, 5 juli, 18.00 & 19.30 Prijsuitreiking 5 juli in Rialto om 22.30 uur.
Filmhuis Den Haag, 5 juli, 19.00 (Jury Shorts 2)

Shorts in the Park
In het Vondelpark Openluchttheater toont Cinedans vier korte films waaronder het bijzondere My Atomic Beloved van de Iraanse filmmaker Amirali Navaee. Van het Nederlandse dansgezelschap T.R.A.S.H en de Urugyaanse choreograaf Hiroaki Umeda, die tevens te gast zijn tijdens Julidans dit jaar, worden de films Pork en Montevideoaki getoond.
Vondelpark Openluchttheater, Amsterdam, 4 juli, 22.00 uur Toegang gratis!

CASZUIDAS: films op een 40m2 scherm
Wie de smaak te pakken heeft van het bekijken van films in de buitenlucht op een groot scherm kan naar CASZ – contemporary art screen zuidas, het urban screen in de publieke ruimte van het Zuidplein in Amsterdam. Het geluid is te horen via het gratis telefoonnummer 020 262 9492.
CASZ – Zuidplein, Zuidas Amsterdam, (trein/metro WTC/Zuid), 1 t/m 31 juli, dagelijks van 06.00 tot middernacht. De Cinedansfilms zijn te zien van 12 tot 13 uur, van 17 tot 18 uur en van 21 tot 22 uur. Toegang gratis!

Historische beelden in het Filmmuseum
Het Nederlands Instituut voor Mediakunst heeft in samenwerking met CAPTURE in Londen twee screenings samengesteld van kunstenaars die werken binnen de dans en/of videokunst. Wat heeft Hoop Dance + Pole Dance van Oskar Schlemmer uit 1927 gemeen met  Prospero’s Book van Peter Greenaway uit 1991 (Camera/Movement)? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen een film van Marina Abramovic uit 1978 met een film van Jan van Munster uit 1972 (Moving Images/Moving Bodies)? U kunt het zelf komen bekijken in het Filmmuseum in Amsterdam.
Filmmuseum, Amsterdam, 6 juli, 15.00 (Moving Images/Moving Bodies) & 16.30 (Camera/Movement)

Double Bill: The Rain & Car Men
In zowel Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn de films The Rain & Car Men in één programma te zien. De film Car Men is een samenwerking tussen de wereldvermaarde NDT-choreograaf Jíri Kylían en filmmaker Boris Paval Conen. Gebaseerd op de opera Carmen van Georges Bizet hebben ze een hilarische en poëtische film gemaakt in het verwoeste landschap van een Tsjechische bruinkoolmijn. The Rain is een poëtische film met tableaus van ontmoetingen tussen mensen, waar herinneringen zich mengen met verlangens. Een prijswinnende film o.a. Best Film & Best Cinematography tijdens London International Dance Film Festival.
Rialto, Amsterdam, 5 juli, 16.30
Filmhuis Den Haag & Louis Hartlooper Complex Utrecht, 6 juli, 21.30

Locaties
Rialto www.rialtofilm.nl 020 676 87 00
Filmmuseum www.filmmuseum.nl 020 589 14 00
Vondelpark Openluchttheater www.openluchttheater.nl
Paradiso www.paradiso.nl
Theater Bellevue www.theaterbellevue.nl
Filmhuis Den Haag www.filmhuisdenhaag.nl 070 365 60 30
Louis Hartlooper Complex, Utrecht www.louishartloopercomplex.nl 030 232 04 50
 
Het volledige programma is te vinden op www.cinedans.nl.